Majas virtuella Sims-värld

Häng med genom dörren. Här bor Maja, som nyss fyllt 14. Hon är djupt koncentrerad och skrattar åt något på skärmen. Hon älskar Sims. Datorspelet Sims alltså. Hon spelar varje dag så mycket hon hinner mellan läxorna.  Men vad är det hon gör där i datorn? Vi låter hennes pappa fråga ut henne.

”Jaså, du är igång med Sims igen Maja.”
”Japp, du vet ju att det är det bästa jag vet.”
”Jag har förstått det, även om jag inte förstår det.”
”Vad är det du inte förstår pappa?”
”Hur ett spel kan vara så roligt att det tar dig bort från verkligheten.”
”Men det här är ju också en verklighet.”
”Hur då? Förklara!”
”Kolla pappa, jag har ju skapat hela vår familj i datorn. Fast vi bor i ett radhus istället för villa. Den här figuren är du. Den har ditt släta blanka hår. Din mörka röst. Han är lika envis som du och han jobbar också på bank.”
”Oj, han är ju jättelik mig.”
”Precis. Och här är syrran. Sjukt jobbig som i verkliga livet.”
”Maja…”
”Kolla där borta i soffan … där sitter jag och gör läxan i mina vanliga myskläder.”
”Ja kolla! Så du slipper göra läxan nu då?”

Maja tittar bort mot läxböckerna som vilar på sängbordet. Hon vet att hon borde … men hon låter dem vänta lite till.

”Okej, berätta vad spelet går ut på.”
”Pappa, det är precis som i vanliga livet. Skillnaden är att jag som spelareav mig själv har mycket bättre koll på mitt liv. Här är det enklare att göra de val som jag vet är bra för min utveckling och för spelet. Jag har bara koll på att Mide som jag kallar henne, hanterar de situationer som uppstår i spelet på ett bra sätt. Grejen är ju att min Mide ska utvecklas. Jag ser till att hon mår bra och är positiv, då går allt mycket lättare.”
”Aha, jag tycker det låter rätt likt våra vanliga liv … så som de borde vara i alla fall. Men du, jag tänkte på en grej. Vet din Mide om att hon inte är verklig och att det är någon som spelar henne?”
”Pappa, nu säger du såna där konstiga saker igen. Klart hon inte gör.”
”Äh, jag drog bara en parallell till vår egen verklighet. Många forskare menar att vår verklighet också är virtuell. Precis som Mides.”

Där lämnar vi Maja och hennes pappa. Han sa något intressant där i slutet … att vår verklighet skulle kunna vara virtuell. Tänk om Maja både spelar Mide i sin dator och blir spelad. Men spelad av vem då? I vilket spel? Med vilken server? Det här kan låta en smula underligt. Men som vi berört tidigare i bloggen är det i den här riktningen många experiment och forskare pekar idag.

Så leta fram ditt mod och ditt öppna och skeptiska förhållningssätt så kör vi igång vårt eget verklighetsspel nästa gång vi ses. Men under tiden, ta gärna en titt på videon. Här träffar du fysikern, medvetenhetsforskaren och författaren Tom Campbell som skapat en TOE (Theory Of Everything) som utgår från The Big Picture. Ett virtuellt perspektiv som ingen vetenskapsman utforskat hittills.

Om du inte hängde med i hela resonemanget, läs gärna bloggen från början.

Text: Titti Nordieng (texten är fritt formulerad baserat på Tom Campbells teori – My Big Theory of Everything)

Annonser